”Perna nu are efect doar asupra calității somnului, ci și asupra modului în care ne odihnim și ne reîncărcăm bateriile.” Michael Breus
Nimic nu îți strică ziua mai rău decât o durere de gât sau de spate după o noapte de somn întrerupt și agitat. Se pare că unul din cinci pacienți care ajung în cabinetul kinetoterapeutului suferă de dureri de spate generate de somn. Pentru a evita acest lucru, trebuie să folosești o pernă confortabilă, care îți asigură suportul necesar, umplutura să fie omogenă, iar coloana să fie aliniată cu capul.
În jur de 80% din populație este afectată de probleme ale coloanei vertebrale sau de dureri de spate, iar un procentaj semnificativ din aceste cazuri sunt cauzate de problemele de somn, pentru că foarte multe dureri ”sunt construite” în timpul somnului, când avem cel mai puțin control asupra corpului.
Kinetoterapeutul OANA AGAFIȚEI ne oferă câteva sfaturi referitoare la pozițiile de somn
Dacă dormi cu faţa în sus, perna ar trebui să umple spaţiul cervical. Este unul din cel mai sănătos mod de a dormi.
Avantaje: dacă există combinația potrivită între saltea și pernă, previne durerile de spate și de gât ( coloana vertebrală este aliniată în mod neutru, iar greutatea corpului este distribuită uniform), reduce refluxul de acid gastric, menține fermitatea sânilor și previne ridurile.
Dezavantaje: poate agrava durerile de spate deja existente, influențează condiția celor care sforăie și a celor care suferă de apnee. Poziția nu este recomandată pe perioada sarcinii.
Recomandarea specialiștilor este să alegi o pernă potrivit de tare și înaltă sau una ortopedică, care asigură alinierea corespunzătoare a vertebrelor cervicale în timpul somnului.
Dacă dormi pe o parte, perna trebuie să fie atât de groasă încât să umple spațiul dintre umăr și ureche, astfel încât corpul să fie aliniat ca și cum corpul ar fi în picioare. Practic, dacă stai pe o parte, capul nu trebuie să cadă nici prea mult spre pat, nici prea ridicat.
Avantaje: ca și dormitul pe spate, dormitul pe o parte previne durerile de spate și de gât, reduce refluxul gastro-esofagian, favorizează mai puțin sforăitul, fiind o bună alegere pentru cei cu apnee în somn. Dormitul pe partea stângă este recomandată în timpul sarcinii. De asemenea, fluxul sanguin este favorizat cân dormim pe partea stângă, deoarece artera principală este orientată spre stânga.
Dezavantaje: contactul permanent cu perna favorizează apartiția ridurilor și, în cazul femeilor, este mai puțin potrivită pentru sâni.
Dormitul pe lateral – ghemuit (poziția fetală) este o poziție destul de populară, deși nu este recomandată de către specialiști.
Avantaje: diminuează posibilitatea de a sforăi și este utilă în timpul sarcinii (dormitul pe partea stângă împiedică uterul să apese pe ficat, situat pe partea dreaptă).
Dezavantaje: nu previne durerile de spate și de gât și nici nu are efecte benefice asupra pielii. Este foarte probabil să simți dureri ale articulațiilor după ce ai dormit câteva nopți la rând cu genunchii ridicați la piept. Un alt dezavantaj al acestei poziții este acela că te va împiedica să respiri corect. Dacă ți-ai făcut deja un obicei din a dormi în această poziție, încearcă să nu formezi cu corpul o buclă prea accentuată. Găsirea unei perne care umple corect spaţiul dintre umeri şi gât va preveni orice durere, iar o pernă moale ţinută între genunchi va menţine coloana vertebrală aliniată.
Dormitul pe burtă ar trebui evitat, întrucât distorsionează curburile naturale ale spatelui și forțează gâtul să stea într-o poziție nefirească.
Avantaje: ajută la reducerea sforăitului.
Dezavantaje: poziția este una nefirească pentru coloana vertebrală, fiind și mai dăunătoare dacă se doarme pe mai multe perne. Poziția nu oferă spațiu organelor interne, astfel este posibil ca refluxul gastric să fie sporit; poate crea amorțeală și durere la mâini. Poziția trebuie evitată de cei care au dureri de gât sau spate.
Medicii specialiști recomandă o saltea din spumă sau cu 7 zone ergonomice de confort, care se va mula perfect pe forma corpului și va susține mai bine coloana vertebrală. De asemenea, dormitul pe o pernă cu umplutură naturală plasată de la stomac până la umeri poate ajuta la reducerea arcuirii spatelui.
Cu toții avem nevoie de un somn de calitate!
Trebuie să fim mereu atenți la mediul de somn, la poziția de dormit, la alimentație, la pernă, la saltea și multe altele care ne influențează direct odihna. Întotdeauna trebuie să alegem produse de calitate atunci când vine vorba de odihnă, deoarece aceasta va avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre în următorii ani.
Să ne îndreptăm atenția la tipul de pernă și la umplutura pe care o alegem.
Perna este suportul indispensabil pentru a putea menține poziția naturală a capului în timpul somnului. Dacă dormim fără pernă, capul se înclină prea mult în spate, iar asupra vertebrelor cervicale apasă o presiune prea mare.
Care este diferența dintre compoziția de rață și cea de gâscă?
Ambele tipuri de puf își mențin structura și oferă același confort termic pentru un număr mare de ani, dacă nu chiar zeci de ani, dacă sunt îngrijite în mod adecvat.
O diferență vizibilă se poate constata în alegerea pilotei. Puful de gâscă oferă o izolare termică mai bună, pentru că fulgul este mai mare. Cu cât cantitatea de puf din pilota din puf de gască este mai mare cu atât va crește și gradul de izolare termică.
O altă diferență între puful de gâscă și cel de rață ar fi mirosul, asta în cazul persoanelor cu un simț al mirosului mai dezvoltat, însă procesul de curățare și tratare a pufului de pasăre înlătură cea mai mare parte a mirosurilor. Asta pentru că rațele sunt mai scunde decât gâștele, burțile lor și pieptul – adică zona de pe corpul păsării de unde provine puful – intră mai mult în contact cu pământul.
Și prețul poate fi influențat de compoziția pilotei; în cazul pilotelor cu umplutură din puf și / sau pene de rață prețul este mult mai accesibil decât cele cu umplutură din puf și / sau pene de gâscă.
Tu ce alegi : umplutura naturală sau sintetică?
Perna cu puf și pene
Pernele cu puf sunt mai voluminoase și mai moi, creează o barieră termică și păstrează o căldură constantă, ca să îți poți schimba poziția în timpul somnului, fără să fii perturbat de diferențe prea mari de temperatură.
Pernele cu pene conferă densitate, așadar acestea sunt potrivite persoanelor care obișnuiesc să doarmă pe burtă. Vezi modelul BEST cu 100% pene de gâscă la cel mai mic preț oferit de LUISS.
În cazul în care nu îți cunoști exact poziția de dormit, o combinație de puf și pene își va îndeplini rolul foarte bine. Alege perna STAR cu puf & pene de gâscă sau perna LUXURY cu puf & pene de rață.
Cauți o pernă cu umplutură naturală, densă, pe care să o folosești minim 3 ani fără a-și pierde din proprietăți? Perna MARTON de la Billerbeck este umplută 80% cu pene și 20% puf de păsări de apă care oferă un confort termic excelent, păstrându-și calitățile intacte timp îndelungat. O pernă cu duritate medie potrivită tuturor persoanelor, indiferent de poziția de dormit. Conținutul este omogen distribuit în toate direcțiile, așa că suprafața rămâne netedă în timpul somnului, fără să formeze, din pricina mișcărilor, cocoloașe sau aglomerări și goluri, garantându-ți un somn odihnitor.
Perna cu lână DEBORA
Perna cu lână oferă o senzație de prospețime datorită capacității de auto-curățare, un efect de egalizare a temperaturii și o permeabilitate excelentă a umidității, menținând un mediu uscat. Aceasta umplutură tradițională prezintă avantajul că rezistă ani întregi de folosință fără a-și pierde forma. Pernele din lână sunt recomandate persoanelor care transpiră în timpul nopții, pentru că absorb foarte bine umiditatea, fără a o reține în interiorul pernei. În plus, lâna este un foarte bun termoreglator, astfel ai garanția unui somn liniștit și odihnitor.
În plus, țesătura husei de pernă conține lanolină, o substanță care ajută la ameliorarea durerilor cauzate de reumatism. Totodată îmbunătățește circulația sanguină și acționează intensiv asupra problemelor rinichilor. Pernele din lână permit o foarte bună ventilație și nu provoacă mâncărimi.
Vezi perna DEBORA cu umplutură 100% lână naturală și husă matlasată detașabilă fabricată din bumbac satinat de la Billerbeck.
Perna cu fibre siliconice
Perna cu microfibră se ventilează foarte ușor și are proprietăți antibacteriene și antiacariene, fiind potrivită persoanelor care suferă de alergii. Are o elasticitate bună, iar antiaglomerarea umpluturii se datorează tratamentului cu silicon al fibrelor, în funcție de tipul de umplutură.
Microfibrele și nanofibrele sunt fibre artificiale foarte subțiri care oferă pernei o finețe aparte, imitând foate bine puful de gâscă. Acestea sunt non-alergice și nu rețin praf sau acarieni, se pot spăla și usca automat, respectând recomandările producătorilor și se găsesc cu ușurință în magazinele de specialitate. Poți alege combinații de poliester cu bumbac, care conferă mai multă fermitate pernei – vezi model Polydream sau modelul de top Ariane – cu umplutură PrimaLOFT ce imită foarte bine lâna.
Perna cu fibră de bambus
Perna cu bambus de la Billerbeck este ideală pentru persoanele care preferă o pernă medie ca și duritate, cu un suport adecvat pentru gât și coloană. Pernele din bambus se bucură de avantajele antibacteriene și antialergice ale bambusului care nu necesită tratare cu pesticide sau îngrășăminte. În plus, fibra de bambus absoarbe de 3 ori mai multă apă decât fibra din bumbac, de exemplu, de aceea pernele din bambus sunt ideale pentru persoanele care transpiră în somn.
Perna anatomică
Perna anatomică Vario cu nucleul format din spumă Katschaum susține perfect coloana în timpul somnului și ia forma capului. Are o formă specială, o duritate medie spre tare și conține spumă rece poliuretanică. Compoziția pernei din spumă rece este caracterizată prin flexibilitate și rezistență pe termen lung, iar structura sa indeformabilă permite circulația aerului și controlul umidității. Ori de câte ori te vei ridica, perna revine la forma sa inițială. O caracteristică specială a compozițiilor din spumă rece sunt milioanele de canalele microscopice de aerisire din structură. Aceste canale asigură ventilația corespunzătoare și redistribuirea eficientă a umidității. Datorită acestor proprietăți, perna împiedică apariția acarienilor și a bacteriilor. Pernele anatomice nu se pot spăla în mașina automată de spălat, ci numai husa acestora.
Perna din spumă cu memorie
Perna specială Visco este potrivită pentru citit sau pentru poziția corectă a gâtului și a coloanei, având dimensiunea de 040×080 cm. Sticksurile memory-foam oferă un sprijin foarte bun și ajută la ameliorarea durerilor de gât, fiind moi și netede. Dezavantajul pernelor cu spumă cu memorie pentru dormit este acela că sunt nepotrivite persoanelor care se agită în timpul somnului.
Dacă vrei să afli mai multe despre importanța somnului, cum te poate ajuta o saltea să ai un somn mai odihnitor pentru cel puțin 10 ani sau cum parfumurile de cameră îți pot schimba starea de spirit, te invităm pe blogul LUISS sau în showroom-ul nostru să povestim.
Sper că ți-au fost utile informațiile din acest articol.
Până data viitoare, ai grijă ca somnul tău să fie unul odihnitor!
Cu drag,
Nici un comentariu