Cu toții știm că somnul este o stare fiziologică de repaus total, în care întreg organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea de zi cu zi, fiind esenţial oricărei persoane. Ce mulți dintre noi nu știm este că există foarte multe lucruri amuzante și incredibile despre somn. În acest articol veți găsi cât mai multe informații utile referitoare la somnul oamenilor și cel al animalelor, dar și studii recente și curiozități care te vor uimi.

 

Te invit să descoperi 20 de lucruri neștiute despre somn, care cu siguranță te vor surprinde!

 

1. Unul din patru cupluri căsătorite dorm în paturi separate.

Potrivit unui studiu recent, aproape 40% din cupluri dorm în paturi diferite, iar 10% – chiar și în dormitoare separate. Putem afirma faptul că perechile fericite dorm separat. „Vremurile stresante pe care le trăim, când munca ne ocupă cea mai mare parte din timp, ne face să ne dorim ca în timpul odihnei să nu fim deranjați de nimeni”, explică psihologul Ben Fletcher, citat de dailymail.co.uk.

2. Este normal să visezi. Cei care nu o fac se confruntă cu tulburări de personalitate.

3. Persoanele nevăzătoare pot vedea imagini în visele lor, chiar dacă au fost orbi din naștere. Toate persoanele nevăzătoare pot avea de 4 ori mai multe coşmaruri decât restul. (studiu publicat în revista Sleep Medicine)

4. Parasomnia este o tulburare ce însoţeşte somnul. De regulă aceste tulburari apar în copilărie și sunt considerate patologice doar atunci când persistă și la maturitate. Cele mai frecvente manifestări din această categorie sunt: pavorul nocturn, coșmarurile, somnambulismul, enurezisul, paralezia în somn, bruxismul.

5. În medie, omul petrece aproximativ 6 ani din viață visând.

6. Nici mai mult, nici mai puțin de 8 ore de somn! Oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sau care dorm mai mult de 9 ore, au avut o rată a morții cu până la 30% mai mare decât cei care dorm în mod obișnuit 7 – 8 ore.

7. Potrivit mai multor studii, între 18% și 30% dintre oameni au avut cel puțin un vis premonitoriu, iar procentajul celor care cred în existența acestui tip de vise este între 63% și 98%  dintre oameni.

8. Ideea motorului de căutare Google i-a venit lui Larry Page în timp ce visa. La fel s-a întâmplat și cu tabelul periodic al elementelor (care i-a apărut lui Mendeleev mai întâi în vis), la fel și cu generatorul de curent alternativ (visat de Tesla) și cu spirala ADN (visată de James Watson) și cu mașina de cusut (visată de Elias Howe). Și cu multe alte invenții.

9. „Substanţa” visului e făcută din emoţii, amintiri şi imagini vizuale. Poveştile din vis, bizare şi pline de emoţii, nu sunt construite după logica de zi cu zi, pentru că toţi centrii legaţi de raţiune şi gândire liniară devin inactivi în vis. Visele se construiesc după un alt fir narativ, dat de emoţiile noastre. Practic, scenariile fantastice pe care le construim în vis au rolul de a ne da ocazia să mai retrăim o dată emoţiile puternice de peste zi.

10. Recordul pentru cea mai lungă perioadă în care un om nu a dormit intenționat este de 11 zile, respectiv 264.4 ore ; acesta a fost stabilit în 1964 de Randy Gardner, un elev în varsta de 17 ani la acea vreme, din California.

11. 12% dintre oameni visează alb şi negru! Visăm colorat de la apariţia televizoarelor color care ne influenţează coloritul viselor. Un studiu realizat în 2008 de către o studentă din Statele Unite a făcut legătura dintre vise și televizor. Alte cercetări realizate între anii 1915 şi 1960 au concluzionat că marea majoritate a viselor erau alb-negru. Lucrurile s-au schimbat începând cu anii ’60 când televizorul color a început să fie popular. Sondaje din ultimele 3-4 decenii au arătat că 88% din vise au culori în ele.

12. Meditația poate trata insomnia. Meditația dezvoltă părți ale creierului care ajută la reglarea sănătății fizice, inclusiv un somn sănătos. Persoanele care practică yoga adorm mai repede și se odihnesc mai bine decât cele care nu practică acest tip de relaxare.

13. Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea și somnul. Expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

14. Poziţia în care dormim poate spune multe lucruri despre personalitatea noastră. Poziţia fetusului (pe o parte, cu genunchii adunaţi) este preferata a 41% dintre noi. Poziţia soldatului (pe spate) este adoptată de 8% dintre noi. Aici intră o mare parte dintre femeile care, şi în timpul somnului, sunt obsedate de frumuseţe. Somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.

15. Bebelușii dorm mai bine, mai mult și plang mai puțin dacă sunt puși în pat seara devreme. Cei care merg la culcare târziu sunt adesea obosiți, chiar dacă par a avea energie. Gândul că bebelușii vor dormi până mai târziu dacă sunt puși mai târziu la somn este un mit des întâlnit cu privire la somn.

16. Conform unui studiu făcut la Universitatea Montreal în 2007, noile mămici sunt mai predispuse coșmarurilor față de femeile însărcinate sau cele fără copii. De fapt, trei sferturi din femeile care au născut recent visează accidente sau lucruri rele care li s-ar putea întampla bebelușilor.

17. O igienă deficitară a așternuturilor face ca în saltea să apară tot felul de bacterii, unele dintre ele fiind răspunzătoare pentru sindromul de moarte subită al copiilor. Din micro-ecosistemul ce apare în saltea, fac parte şi acarienii, una dintre cauzele apariţiei astmului. Ca o curiozitate despre acarieni, aceştia aparţin clasei arahnidelor.

18. Pisicile dorm aproximativ 70% din viață! Fiind printre cele mai leneșe animale din lume, pisicile dorm în medie între 15 – 18 ore pe zi, iar 15% din viață îl petrec făcându-și toaleta.

19. Când delfinii dorm doar jumătate din creierul lor doarme, pentru că cealaltă jumătate rămâne trează pentru a-l ajuta să respire.

20. Știați că vidrele de mare se țin de mână în timp ce dorm, pentru a nu se putea despărți? Ba mai mult, ele folosesc adesea alge pe care le culeg de pe fundul apei, pe care și le leagă în jurul mâinilor pentru a securiza legătura dintre ele înainte de a se culca.

 

Surse:

www.sleepfoundation.org

www.bebedoarme.ro

 

____________________________________

Contact : office@luiss.ro   /   geanina@luiss.ro

Telefon  0775 162 150

SHOWROOM – Bulevardul 15 Noiembrie nr 44, BRAȘOV

Content writer  – GEANINA ROMAN